Sıvıların tanecikleri hem titreşim hem de öteleme hareketi yaparlar bu nedenle akışkan bir özelliğe sahiptirler. Sıvıları bir kaba boşalttığımız zaman bu akışkanlık özelliği sayesinde bulunduğu kabın şeklini alırlar.

Ayrıca akışkanlık özelliği, sıvılara kabın alt ve yan çeperlerine basınç uygulamasını sağlar. Hatırlayalım katılar sadece alt yüzeye basınç uygularken sıvılar hem alt yüzeye hemde yan yüzeylere basınç uygular.
Sıvı Basıncının Derinlik ile İlişkisi
Deney sonunda gördüğümüz gibi en altta bulunan delikten su daha uzağa akar. Bunun nedeni şişenin alt kısımlarında basıncın daha büyük olmasıdır. Öyle ise suyun düştüğü uzaklık ile basınç doğru orantılıdır denilebilir.
Suyun düştüğü uzaklık | Sıvı basıncı |
---|---|
3 > 2 > 1 | 3 > 2 > 1 |
Unutma!
Sıvılarda derinlik arttıkça basınç ta artar
Serbest dalışlarda 100m’nin çok fazla altına inilememesi, barajların yüksek yapılması sıvıların bu özelliği ile ilgilidir.
Sıvı Basıncının Yoğunluk ile İlişkisi
Yukarıdaki deneyde su yerine yağ kullansaydık yağın döküldüğü uzaklık suya göre daha az olacaktı. Çünkü yağın yoğunluğu suya göre daha azdır.
Bir U borusuna aynı miktarda su ve yağ koyduğumuzda sıvıların farklı yoğunluğundan dolayı iki koldaki sıvı seviyesinin aynı olmadığını fark ederiz. Suyun yoğunluğu daha fazla olduğu için bu koldaki su seviyesi daha aşağıda olacaktır.

(Suyun yoğunluğu daha büyüktür)
Yoğunlukları aynı olan bir okyanus ile gölette 10 metre derinliğe indiğimizde bize uygulanan basınç eşit olur
Özetle
- Sıvılar bulunduğu kabın şeklini alır
- Sıvılar hem alt yüzeye hem de yan yüzeylere basınç uygular
- Sıvılarda derinlik arttıkça basınç ta artar
- Sıvılarda yoğunluk arttıkça basınç artar