logo

Yakıtlar

Merhaba arkadaşlar! Bugün sizlere yakıtlar hakkında biraz bilgi vereceğim. Yakıtlar, enerji elde etmek için kullanılan maddelerdir. 

Bu yakıtlardan bazıları doğada bulunurken, bazıları da insanlar tarafından üretilir.

Yakıtlar katı yakıtlar, sıvı yakıtlar ve gaz yakıtlar olarak üç grupta incelenebilir.

Katı Yakıtlar

Odun

İlk olarak, odun gibi doğada bulunan yakıtlardan bahsedelim. Odun, ağaçlardan elde edilen bir yakıttır. 

Eskiden beri insanlar, odunu ateşte yakarak ısınmak ve yemek pişirmek için kullanmışlardır. Fakat odun, diğer yakıt türlerine göre daha az enerji verdiği için günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.

Yakıtlar

Kömür

Bir diğer doğal yakıt ise kömürdür. Kömür, yer altındaki madenlerden çıkarılan bir maddedir. İçindeki karbon sayesinde enerji üretiminde kullanılır. Ancak, kömürün yanması çevreye zarar verebilir, bu nedenle temiz enerji kaynaklarına yönelmek önemlidir.

Yakıtlar

Kömür; linyit, taş kömürü ve antrasit gibi çeşitlere sahiptir. Antrasit yer altında en uzun süre kalan ve ısı değeri çok yüksek bir kömür türüdür. Bu nedenle sanayide kullanılır.

Taş kömürü ve linyit ise evleri ısıtma amacıyla kullanılmaktadır. Linyit, ısı değeri en düşük kömür türüdür.

Sıvı Yakıtlar

Petrol

Petrol de bir başka önemli yakıt kaynağıdır. Arabalarımızın ve birçok makinenin çalışmasını sağlayan benzin ve motorin, petrolün işlenmesiyle elde edilir. 

Ancak petrolün çıkarılması ve kullanılması çevre sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden enerji tasarrufu ve alternatif enerji kaynaklarına yönelme önemli bir konudur.

Yakıtlar

Benzin, mazot ve gaz yağı petrolden elde edilen sıvı yakıtlardır.

Gaz Yakıtlar

Gazlar, enerji üretiminde yaygın olarak kullanılan bir başka yakıt türüdür. Örneğin, doğalgaz evlerimizde kullanılan bir yakıttır. Doğalgaz, yer altındaki kayalardan çıkarılır ve temiz bir enerji kaynağıdır.

Diğer bir gaz türü ise propan'dır. Propan, sıvı halde depolanabilir ve çeşitli ev aletlerinde, kamplarda ve bazı araçlarda enerji sağlamak için kullanılır. Hem taşınabilir hem de temiz bir enerji kaynağı olan propan, birçok alanda tercih edilmektedir.

Bazı gaz yakıtlar

Isı Yalıtımı

Her gün evlerimizde, okullarımızda ve diğer binalarda yaşamak, çalışmak ya da oynamak için zaman geçiririz, değil mi? İşte bu binaların içinde sıcak veya serin olmasını sağlayan şey, ısıdır. 

İşte burada devreye "ısı yalıtımı" girer.

Yakıtlar

Isı yalıtımı, bir binanın içindeki sıcaklığı korumak demektir. Kışın, dışarıdaki soğuk havanın içeri girmesini istemezsiniz, değil mi? İşte bu yüzden evlerimizde, okullarımızda ve diğer binalarda ısı yalıtımı yapılır.

Isı yalıtımı sonucunda;

  • Evlerimiz kışın daha sıcak kalır,
  • Kışın binalar daha serin olur,
  • Daha az doğalgaz veya kömür tüketiriz,
  • Yazın klimayı daha az kullanırız,
  • Enerji tasarrufu ile çevreye daha az zarar veririz.

Yakıtlar

Isı kaybının çok olduğu duvar, pencere ve çatılarda yalıtım yapılarak ısı kaybı önlenebilir

Unutma!

Isı yalıtımında ısıyı az ileten malzemeler kullanılır!

  • 1

Alıştırmalar


İçindekiler
Okuma modu için tıkla