Görme olayının gerçekleşebilmesi için kaynaktan çıkan ışığın bir maddeden yansıyarak gözlerimize gelmesi gerekir. Bu nedenle karanlıkta cisimleri göremeyiz çünkü karanlıkta ışık olmadığından cisimlerden yansıyan ışık gözlerimize ulaşamaz bu da görmemizi engeller.

Işığın madde ile etkileşiminde, ışığın maddelerden geçebileceğini öğrenmiştik. Buna ek olarak ışık maddelerden yansıyabilir.
Işığın Yansıması
Kendimize aynadan baktığımızda görüntümüzün net olmasına karşın, buzlu camdan baktığımızda görüntümüzün bulanık olması dikkatinizi çekmiştir. Bunun nedeni ışığın yansımaya farklı şekillerde uğramasıdır. Işık düzgün ve dağınık olarak yansımaya uğrayabilir.
Yüzey düzgün ise cisimden yansıyan ışık düzgün bir yansıma meydana getirir. Düzgün yansıma sonucunda oluşan görüntüler de düzgün olur.


Eğer yüzey pürüzlü ise ışık düzgün bir yansıma yapamayacağı için oluşan görüntü de net olmayacaktır. Örneğin yeni aldığınız bir kaşıktaki görüntünüz net iken, zamanla yüzeyi kararan ve pürüzlü bir hale gelen kaşıktaki görüntünüz bulanık olur.
Yansıma kuralları
Düzgün veya dağınık yansımalarda ışık ışınları bir kural çerçevesinde yansımaya uğrar. Bu yansımalarda gelen ışın ile normal arasındaki açı her zaman normal ile yansıyan ışık arasındaki açıya eşittir. Normal, ışığın düştüğü noktaya çizilen hayali dik çizgidir.

Unutma!
Gelme açısı = Yansıma açısı
Özetle
- Cisimlerden yansıyan ışınlar sayesinde cisimleri görebiliriz.
- Işık maddelerden yansımaya uğrayabilir.
- Pürüzsüz yüzeylerde düzgün yansıma meydana gelir.
- Düzgün yansımada görüntü net olur.
- Pürüzlü yüzeylerde dağınık yansıma oluşur.
- Dağınık yansımada görüntü bulanık olur.
- Hem düzgün, hemde dağınık yansımalarda ışık belirli kurallar ile yansır.
- Normal, yüzeye çizilen hayali dik çizgidir.
- Gelme açısı her zaman yansıma açısına eşittir.